Filme lung metraj: Ultimul cartus – 1973

Distributie:
Ilarion Ciobanu, Ghorghe Dinica, George Constantin, Amza Pellea, Ion Besoiu, Sebastian Papaiani, Stefan Mihailescu-Braila, Jean Constantin, Colea Rautu, Marga Barbu, Sergiu Nicolaescu

Detalii:
Scenariu: Titus Popovici, Petre Salcudeanu
Regia: Sergiu Nicolaescu
Imaginea: Alexandru David
Muzica: Richard Oschanitzky
Coloana sonora: Anusavan Salamanian
Decoruri: Marcel Bogos
Costume: Oltea Ionescu
Montaj: Dragos Witkovski

Descriere:
Succesul primului film si, in mod deosebit, surprinzatorul succes al comisarului Miclovan m-au determinat sa-i cer lui Titus Popovici „invierea” personajului. Titus nu a fost de acord, drept pentru care am renuntat.

Astfel, cea de-a doua serie trebuia sa continue cu comunistul comisar Roman, iar regia ii era incredintata prietenului meu Iulian Mihu. Mihu era un mare regizor, foarte original, fara a cauta originalitatea cu orice pret, cu un umor special pe care nu vroiau sa-l inteleaga.

Asa se face ca Titus Popovici, cu puterea politica pe care o avea, i-a luat filmul si m-a obligat pe mine sa-l fac. Destul de „contre coeur” dupa refuzul „invierii” lui Miclovan, am schimbat foarte mult scenariul, l-am adaptat subiectului primului film.

In „Ultimul cartus” am incercat o forma de comedie care, citiva ani mai tirziu, imi va folosi la productia filmului „Nea Marin miliardar”.

Ca subiect: comisarul Roman isi continua activitatea, copiind pina la urma metodele lui Miclovan, adica folosind abuziv pistolul, dar in interesul apararii ordinii si contra hotiei atit de bine infipta in societatea romineasca aflata in tranzitie, ca si azi.

 

Skip to top 

Copyright © 2010 - 2021 Sergiu Nicolaescu | Nomenius trademarks' guardian