Filme lung metraj: Zile fierbinti – 1975

Distributie:
Vladimir Gaitan, Ileana Popovici, Sergiu Nicolaescu, Marga Barbu, Mircea Albulescu, Colea Rautu, Emmerich Schaffer, Yephi Alsec, Mircea Anghlescu, alexandru Dobrescu, Jean Constantin

Detalii:
Scenariu: Francisc Munteanu
Regia: Sergiu Nicolaescu
Imaginea: Nicolae Girardi
Muzica: Radu Goldis
Coloana sonora: Anusavan Salamanian
Decoruri: Constantin Simionescu
Costume: Oltea Ionescu

 

Descriere:
1975. In primavara, Dumitru Popescu „Dumnezeu” imi bloca filmul „Osanda”. Un sef dintre politrucii din arta ma sfatuia sa fac un „film de actualitate”. Asa se numeau filmele regimului, care abordau cu realism-socialist problemele de via?a. Foarte rar izbuteau unele sa fie bune. Eu evitasem cu succes astfel de teme care, indiferent cum iesea filmul la final, ramaneau un compromis pe care trebuia sa-l accep?i. Reusisem ca 15 ani, atat in scurt metraj, cat si in lung metraj, sa refuz compromisul.

Prietenul meu, Francisc Munteanu care era un maestru al compromisului, imi propunea adaptarea ultimul sau roman, „Copacii mor in picioare”, dealtfel un titlu minunat.
Nu mai tin minte cum, dar in final mi-a dat un scenariu cu un director de fabrica socialista. Am schimbat totul pe santierul naval de la Constanta, unde se construia „Independenta”, un petrolier de 150.000 de tone, cel mai mare ralizat vreodata in Romania.
Filmarile le-am terminat in 21 de zile. Am filmat si lansarea la apa – botezul navei, la care Elena Ceusescu n-a reusit sa sparga sticla de sampanie, ceea ce aduce ghinion. Peste un an nava se scufunda in portul Instambul.
Filmul a fost facut pulbere de cenzura lui Popescu Dumnezeu. Totusi sunt si lucruri care au ramas. Sunt sigur ca le veti remarca. In schimbul acestui „film de actualitate” am reusit sa scot „Osanda”. A fost un targ onorabil pentru ambele parti.
Imi aduc aminte ca pe nava inca santier intalneam scrise cu creta lozinci: „Jos Ceausescu!”, „Moarte dictatorului”. Asta in 1975!

 

Skip to top 

Copyright © 2010 - 2021 Sergiu Nicolaescu | Nomenius trademarks' guardian