Filme lung metraj: Un comisar acuza – 1974

Distributie:
Sergiu Nicolaescu, Ghorghe Dinica, Amza Pellea, Ion Besoiu, Stefan Mihailescu-Braila, Jean Constantin, Sebastian Papaiani

Detalii:
Scenariu: Sergiu Nicolaescu, Vintila Corbul, Eugen Burada, Mircea Gandila
Regia: Sergiu Nicolaescu
Imaginea: Alexandru David
Muzica: Richard Oschanitzky
Coloana sonora: Anusavan Salamanian
Decoruri: Marcel Bogos
Costume: Oltea Ionescu
Montaj: Dan Naum

Descriere:
„Un comisar acuza” este realizat dupa o idee a mea, in colaborare cu Vintila Corbul si Eugen Burada. Vroiam sa demonstrez in primul rand ca un erou poate, si nu e rau sa „invie”.

Comisarul se numeste Moldovan deoarece autorii scenariului sunt altii decat la primele doua filme politiste. Fundalul istoric il constituia noiembrie 1940 – perioada Statului National Legionar, filmul pornind de la 26-27 nov., cu evenimentele de la inchisoarea Jilava, si sfarsindu-se cu moartea comisarului pe dealul manastirii Plumbuita.

La vizionarea cu cerberul cenzurii, poreclit „Dumnezeu”, filmul a trecut prin furci caudine, scotandu-se, dar mai ales introducandu-se scene care nu prea se lipeau de subiect. Am fost obligat sa transform anumite nume. De exemplu: Iorga in Jugu, Jilava in Viraga, Magearu in Magureanu, Rioseanu in Rosianu, etc.

Am intrebat: „De ce?” si mi s-a raspuns ca „trebuie evitat a provoca contestatii din partea unor familii”. Stupid, trebuie sa recunoastem!
Chiar cu exagerarea rolului jucat de comunisti in acea epoca si a unor aprecieri asupra regimului antonescian, cerute de cenzura, dar care nu-mi erau la inima, am considerat aparitia filmului ca pe o victorie.

 

Skip to top 

Copyright © 2010 - 2021 Sergiu Nicolaescu | Nomenius trademarks' guardian