Filme lung metraj: Ultima noapte de dragoste – 1979

Distributie:
Vladimir Gaitan, Ioana Pacula, Sergiu Nicolaescu, Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, GheorgheDinica, Colea Rautu, Ernest Maftei, George Mihaita, Corneliu Gârbea, Eniko Szilagyi

Detalii:
Scenariu: Sergiu Nicolaescu, inspirat din romanul lui Camil Petrescu „Ultima noapte de dragoste, intâia noapte de razboi”
Regia: Sergiu Nicolaescu
Imaginea: Nicolae Girardi
Muzica: Bert Grund
Coloana sonora: Anusavan Salamanian
Decoruri: Gheorghe Balasoi
Costume: Doina Levintza
Montaj: Gabriela Nasta

Adaptarea unui roman al lui Camil Petrescu nu era un lucru foarte usor in perioada comunista.
In 1965, dupa succesele internationale pe care le avusesem cu scurt metrajele realizate la Studioul „Sahia”, am fost chemat la directorul general al Studioului Bucuresti, domnul Paul Cornea – un tip de intelectual trecut de partea comunistilor din „convingere”. Mi-a spus ca are incredere in talentul meu si m-a intrebat ce film as vrea sa fac. Film de fictiune, bineinteles. Am raspuns „Ultima noapte…”, Camil Petrescu. El mi-a propus sa fac „Patul lui Procust”. Ori in 1965 sa –ti inchipui ca ai putea ecraniza un astfel de roman, era cel putin o prostie sau pur si simplu ma ducea cu vorba.
In 1979 situatia era alta. De domnul Cornea nu-si mai amintea nimeni, iar ministrul de atunci nu prea stia despre ce este vorba. Dovada este ca in acelasi an, eu si Mircea Veroiu faceam câte un film-adaptare a aceluiasi roman. I-am garantat ministrului, desi nu vorbisem cu Mircea, ca cele doua filme nu vor semana. Astfel s-au nascut, in acelasi an, „Intre oglinzi paralele” si „Ultima noapte de dragoste”.
Fata de roman am facut multe si importante schimbari, mai ales in ceea ce priveste structura dramaturgica a povestii. Poate si eu sunt influentat prea mult de razboi ca si generatia lui Camil Petrescu.
Pentru mine a fost o adevarata bucurie de a descrie perioada 1915-1917.

 

Skip to top 

Copyright © 2010 - 2021 Sergiu Nicolaescu | Nomenius trademarks' guardian