Filme lung metraj: Pentru patrie – 2 serii – 1977

Distributie:
Amza Pellea, George Constantin, Mircea Albulescu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Silviu Stanculescu, Colea Rautu, George Mihaita, Ileana Popovici, Emil Hossu, Ion Dichiseanu, Cornel Coman

Detalii:
Regia: Sergiu Nicolaescu
Imaginea: Alexandru David, Nicolae Girardi, Mircea Mladin
Coloana sonora: Anusavan Salamanian
Decoruri si costume: Dodo Balasoiu, Mara Cuculas, Hortensia Georgescu

Exista un scenariu despre Razboiul de Independenta, scris de Titus Popovici si care trebuia sa fie filmat de Manole Marcus. Se pare ca intre Titus, membru C.C. al P.C.R., si un alt activist important, Corneliu Burtica, responsabilul cu cinematografia din partea partidului, exista un scandal( nu cunosc detalii).

Astfel ca, in iunie 1977, am fost chemat la tov. Corneliu Burtica, iar acesta mi-a propus sa fac un film de cinema pentru evenimentul „100 de ani de la Razboiul Independentei – 1877”. Paul Anghel abordase aceasi tema in scenariul unui serial de televiziune care fusese deja filmat si in care facusem si eu doua episoade. Am raspuns sincer ca nu am timp sa se scrie un scenariu, apoi sa-l filmez, iar in noiembrie-decembrie sa am premiera. Apoi, un film despre Razboiul de Independenta fara regele Carol, mi se parea absurd.

Spre surprinderea mea, Corneliu Burtica a spus ca are incredere in mine ca pot scrie, filma si prezenta filmul pâna in luna decembrie. Deasemenea si-a dat acordul pentru aparitia lui Carol, ba mai mult, mi-a propus sa-l joc eu. „Ce v-a spune tov. Ceausescu?”, am intrebat. „Treaba mea”, a fost raspunsul si recunosc, mi-a placut! Era fantastic! In comunism asa ceva nu mai apucasem.
Am inceput imediat sa lucrez, iar in nov. 1977 „Pentru patrie” avea premiera.

 

Skip to top 

Copyright © 2010 - 2021 Sergiu Nicolaescu | Nomenius trademarks' guardian