Filme lung metraj: Osanda – 1976

Distributie:
Amza Pellea, Ioana Pavelescu, Sergiu Nicolaescu, Ernest Maftei, Gheorghe Dinica, Emmerich Schaffer, Mihai Mereuta, Aimee Iacobescu

Detalii:
Scenariu: Anusavan Salamanian, Sergiu Nicolaescu, inspirat din Velerim si Veler Doamne de Victor Ion Popa
Regia: Sergiu Nicolaescu
Imaginea: Alexandru David
Muzica: Tiberiu Olah
Coloana sonora: Anusavan Salamanian
Decoruri: Constantin Simionescu
Costume: Oltea Ionescu, Hortensia Georgescu
Montaj: Margareta Anescu

Descriere:
Dumnezeu stie cat m-am chinuit cu acest film! La scenariu, inspirat de Velerim si Veler Doamne (Victor Ion Popa), am lucrat intens ajutat de Titus Popovici. Ciudat, dupa premiera filmului am fost dat in judecata de Uniunea Scriitorilor si de fiul lui V.I.Popa, pe motiv ca nu am respectat romanul. Pe generic lucrul era insa precizat: „inspirat din…”. Mi se imputau tocmai acele adaugiri, bune de altfel, facute de Titus Popovici, care la proces a venit cu un card de prieteni si cu umbrela(!). Asta-i viata, el imi era cel mai apropiat prieten.
In timpul filmarilor, care au avut loc in Dobrogea, la Calugareni, in Bucuresti, la Snagov, la Sambata sau pe varful Bucegilor, am avut un noroc uluitor cu vremea. Mergeam cu intreaga echipa cam 200 Km/zi in cautarea unui loc cu zapada si cand ne opream, ca o recompensa pentru efortul nostru, incepea sa ninga.
La vizionarea filmului Dumitru Popescu „Dumnezeu” s-a infuriat. Era prea multa biserica si prea multa credinta. A fost o intreaga discutie daca in scena finala Amza Pellea sa spuna „grijania ei de viata” sau „grijania ei de lume”. Filmul a fost interzis.
In vara, la Neptun, „colonelul” care se ocupa de proiectiile cinematografice pentru familia Ceausescu, un om care dealtfel ma admira, a prezentat lui Ceausescu filmul. I-a placut si astfel in toamna am avut premiera. Succesul nu s-a lasat asteptat: 5 milioane de spectatori.
Filmul a luat multe premii internationale. Conducerea cinematografiei a hotarat ca filmul sa reprezinte Romania la Festivalul de la Moscova, in acel moment al doilea din Europa dupa Cannes. Ministrul Culturii din URSS i-a telefonat lui D. Ghise, seful cinematografiei in Romania, cerandu-i ca eu sa merg la Moscova pentru ca urma sa primesc marele premiu. Fiind in pline filmari, am refuzat. In aceasta situatie, rusii i-am acordat lui Amza, prezent in Rusia, premiul pentru cel mai bun actor.
Muzica lui Tiberiu Olah pentru acest film este absolut magnifica, iar Osanda e poate cel mai bun film al meu.

 

Skip to top 

Copyright © 2010 - 2021 Sergiu Nicolaescu | Nomenius trademarks' guardian