Filme lung metraj: Oglinda – 2 serii – 1994

Distributie:
Ion Siminie, Adrian Valcu, Gheorghe Dinica, Stefan Radof, Jurgen Lederer, Sergiu Nicolaescu, Serban Ionescu, George Alexandru, Mircea Rusu, Stefan Iordache, Dorel Visan, George Constantin, Mitica Popescu, Emil Hossu, Ion Lupu, Vladimir Gaitan

Detalii:
Scenariu: Ioan Grigorescu, Sergiu Nicolaescu
Regia: Sergiu Nicolaescu
Imaginea: Nicolae Girardi, Sorin Chivulescu
Muzica: Arian Enescu
Coloana sonora: Anusavan Salamanian,
Decoruri si costume: Radu Corciova, Mircea Rambinschi, Ileana Mirea
Montaj: Nita Chivulescu

Era splendid dupa revolutie sa ma apropi de un subiect politic pentru un film: actul de la 23 august 1944. E minunat sa faci istorie adevarata, fara nici un fel de restrictie.
Cei care au vazut filmul au ramas entuziasmati. Imi amintesc ca la premiera domnul Corneliu Coposu s-a ridicat in picioare, aplaudand cu mainile deasupra capului. Era unul dintre oamenii politici care traisesera acele zile istorice. Eram la Sala Palatului, aceiasi in care, cu doar cativa ani inainte, Ceausescu se adresa activistilor de partid. Era o revansa, o mare implinire a mea ca relizator de filme istorice.
Au fost si exceptii. Octavian Paller dupa ce a vazut „Oglinda” mi-a spus ca e „un film fascist”. A injurat filmul in „Romania libera”. Fostul rege Mihai a declarat unui ziarist canadian ca filmul il defaimeaza pentru ca personajul fuma prea mult.
De fapt si unuia si celuilalt le era frica sa priveasca adevarul in fata. Este primul si singurul film politic romanesc.

Nu veti vedea un film, ci un document. Sunt norocos si mandru ca l-am putut realiza.

 

Skip to top 

Copyright © 2010 - 2021 Sergiu Nicolaescu | Nomenius trademarks' guardian