Filme lung metraj: Nea Marin miliardar – 1978

Distributie:
Amza Pellea, Draga Olteanu-Matei, Jean Constantin, Stefan Mihailescu-Braila, Sebastian Papaiani, Stela Popescu, Stefan Banica, Puiu Calinescu, Hamdi Cerchez, Stefan Thuri, Cornel Garbea, Petre Lupu, Ion Polizache

Detalii:
Scenariu: Vintila Corbu, Eugen Barbu, Amza Pellea
Regia: Sergiu Nicolaescu
Imaginea: Nicolae Girardi
Coloana sonora: Anusavan Salamanian, Andrei Papp
Costume: Doina Levintza
Montaj: Gabriela Nasta

Amza Pellea, actorul meu preferat, castigase o imensa popularitate dupa succesul filmelor Dacii si Mihai Viteazul. La un moment dat mi-a vorbit de un personaj, Nea Marin, inspirat de oamenii din satul sau natal, Bailesti.
Abordarea de catre Amza a unei partituri comice dupa doua creatii extrem de izbutite in roluri istorice, implica curaj si presupunea un risc considerabil. Am cazut de acord sa incerce acest lucru in televiziune. In scurt timp emisiunile cu Nea Marin s-au impus ca reale succese, iar Amza a facut, de parca ar mai fi fost necesar, masura talentului sau.
Amza era cu adevarat uluitor. Trecea cu o asa usurinta de la personaje dramatice (vezi Osanda, Ipu, Mihai sau Dacii), la personajele comice din Capcana mercenarilor, Nea Marin miliardar.
Putea fi orice si oricum. Un taran inteligent si sugubat sau un domn distins, un razvratit sau un vizonar, un muncitor sau un voievod, un mucalit simpatic sau un distant flegmatic, un solitar sau un om de lume.
In colaborare cu Vintila Corbu, Mircea Burada si, bineinteles Amza, am scris un scenariu si l-am dus pe Nea Marin si pe marele ecran. Succesul a fost deplin. Record de spectatori!

 

Skip to top 

Copyright © 2010 - 2021 Sergiu Nicolaescu | Nomenius trademarks' guardian