Filme lung metraj: Mircea – 1989

Distributie:
Sergiu Nicolaescu, Vlad Nemes, Serban Ionescu, Adrian Pintea, Colea Rautu, Silviu Stanculescu, George Alexandru, Ion Ritiu, Traian Costea, Vladimir Gaitan, Ioana Pavelescu, Manuela Harabor, Ion Besoiu, Cornel Garbea, Papil Panduru

Detalii:
Scenariu: Titus Popovici
Regia: Sergiu Nicolaescu
Imaginea: Alexandru Grozea, Nicolae Girardi
Muzica: Arian Enescu
Coloana sonora: Anusavan Salamanian
Decoruri: Stefan Antonescu
Costume: Gabriela Nicolaescu
Montaj: Maria Neagu

2 iunie 1989. Eram In Germania, langa Hamburg, la Bad Segeberg, unde lucram la un spectacol Karl May. Sunt chemat la telefon de tovarasul Dulea, ministru adjunct la cultura, seful cinematografiei: „Tov. Sergiu, maine trebuie sa veniti la Bucuresti. Dumneavoastra si Titus sunteti asteptati pe 4 iunie la „tovarasii”. „Oricum veneam la Bucuresti, ii raspund, pe 5 iunie am premiera filmului Mircea”. In mintea mea, am gandit pentru o clipa ca vor sa ne felicite, sa ne decoreze…
„Nu, tov. Sergiu, premiera nu va avea loc pe 5, tocmai de aceea vor tovarasii sa stea de vorba cu voi.” „La dracu, daca nu am premiera nu vin si vreau sa va fie foarte clar, eu nu schimb nimic in filmul Mircea, oricine mi-ar cere. Va salut.”
Suna din nou telefonul. Era Titus Popovici: „Sergiule, m-ai bagat in c…t ! Vino la Bucuresti, suntem chemati acolo, sus…””Nu vin Titus, nu vin. Arunca si tu vina pe mine.” Telefonul se inchide.
Peste 15 minute sunt din nou chemat de la Bucuresti: „Dumneata esti, Sergiule?”- era Suzana Gadea, mnistru si membru CPEX – „Sergiule draga, mergem impreuna la…stii tu, sus… impreuna cu Titus”(Popovici- scenaristul filmului, membru si el al CC al PCR).
Suzana Gadea imi fusese profesoara la Fizica in anul I de Politehnica. Era foarte tanara atunci si nici macar UTC-ista nu era. O respectam si ea tinea la mine.
I-am raspuns: „ Nu vin, doamna Gadea, daca nu am premiera si nici nu voi schimba nimic in film, orice s-ar intampla.” La capatul firului o secunda de liniste si apoi: „ Alo, alo, draga s-a intrerupt, nu-l mai aud deloc…”.
Premiera nu a avut loc pe 5 iunie, cand fusese programata. Spre surprinderea tuturor, eu m-am intors in tara pe 15 iulie. Mi-au ridicat pasaportul inca de la granita. Dulea mi-a aratat 17 pagini cu modificarile cerute de Ceausescu si scrise de Titus Popovici. Nu am luat materialul si am refuzat orice modificare.
Pe 21 decembrie, la cinema Patria, a aparut filmul. Din ordinul cui? In 22 decembrie, in biroul lui Ceausescu din sediul CC-ului am gasit decupajul meu regizoral cu observatii si o scrisoare a lui Titus Popovici catre Ceausescu, in care explica diferentele, nu putine, dintre scenariul lui si filmarile mele.
In acest film nu facusem decat sa arat un conducator de neam altfel decat Ceausescu. Omul intelesese si oprise filmul.
Acum la Patria „rula” Mircea. Crezuse dictatorul ca lumea se va duce la film si nu va veni sa-l alunge pe el si regimul comunist?

 

Skip to top 

Copyright © 2010 - 2021 Sergiu Nicolaescu | Nomenius trademarks' guardian