Filme lung metraj: Duelul – 1981

Distributie:
Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Colea Rautu, Ion Ritiu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Besoiu, Stefan Mihailescu-Braila, George Mihaita, Cornel Gârbea

Detalii:
Scenariu: Sergiu Nicolaescu, Vintila Corbul, Mircea Burada
Regia: Sergiu Nicolaescu
Imaginea: Alexandru David
Coloana sonora: Anusavan Salamanian, Andrei Papp
Decoruri: Radu Corciova, Bob Niculescu
Costume: Gabriela Buba
Montaj: Margareta Anescu

Descriere:
Dupa „Revansa” am scris un scenariu- „Recviem pentru comisar”- in care incercam sa inchei destinul comisarului Moldovan, pornit in urmarirea celui care i-a ucis baiatul la finalul filmului precedent. Scenariul nu a trecut de cenzura.

Cu filmul „Duelul” am reusi sa intru in productie pretinzând ca vreau sa fac un film cu copii, despre copii, dar plasând actiunea in septembrie 1939, la inceputul celui de-al doilea razboil. Obsesia istoriei!

Filmul a fost realizat in 1981 si a constituit pentru mine o aduce aminte a marilor filme americane ale anii 30, din seria „Ingeri cu fete murdare”, „Copii strazii”, „Orasul copii” – filme de vis ale copilariei mele.

Am pentru copilarie si adolescenta, petrecute in Timisoara anilor 35-47, o amintire sfânta. Sunt un amestec de viata si moarte, violenta, duiosie si curaj. E cea mai frumoasa parte a vietii mele. Atunci, pe când stateam la coada la cinematografe precum Capitol, Apolo, Corso sau Tivoli, filmul era pasiune de copil.

Colaboratorii mei, Vintila Corbul si Mircea Burada, au egalat si chiar au intrecut maestrii genului. Ca de obicei, nu m-am temut sa iau alaturi de mine un „as” al comediei, pe Jean Constantin, o legenda a filmelor mele. Comisarul si Limba dau nastere unei perechi unice in cinematografia româneasca. Pe copii i-am ales dintr-o scoala, in timp ce jucau fotbal. Revelatia filmului, alaturi de copii, a fost actorul Ion Ritiu.

Succesul a fost sigur si spectaculos. Incheiam astfel seria filmelor politiste retro, prin care mi-am permis sa fac cunoscuta românilor o lume splendida, disparuta dupa aparitia comunismului si ramasa fara mostenitori.

 

Skip to top 

Copyright © 2010 - 2021 Sergiu Nicolaescu | Nomenius trademarks' guardian