Filme lung metraj: Cu mainile curate – 1972

Distributie:
Ilarion Ciobanu, Ghorghe Dinica, Sergiu Nicolaescu, Alexandru Dobrescu, George Constantin, Stefan Mihailescu-Braila, Sebastian Papaiani, Aimee Iacobescu

Detalii:
Scenariu: Titus Popovici, Petre Salcudeanu
Regia: Sergiu Nicolaescu
Imaginea: Alexandru David
Muzica: Richard Oschanitzky
Coloana sonora: Anusavan Salamanian
Decoruri: Radu Borunzescu
Costume: Miruna Borunzescu
Montaj: Iolanda Mantulescu

Descriere:
A face un film politist, care sa semene cu cele americane vazute de mine in 1936-1942, parea un vis irealizabil in perioada comunista. Totusi, un scenariu scris de Petre Salcudeanu si Titus Popovici in 1971, mi-a dat posibilitatea sa-mi amintesc de doi actori americani – James Cagny si Humphrey Bogart – si de filmele cu gangsteri ce-mi influentasera copilaria, atragandu-ma catre film, devenit mai apoi propria mea viata.

Pasiunea pentru filmele politiste poate ca tine si de faptul ca am in familie un bunic sef de politie (tatal mamei) si un unchi comisar in Bucurestiul anilor 1935-1951. Asa s-au nascut comisarul Miclovan, Lascarica si Semaca.

Trecand cu greu de cenzura de partid, filmul a avut un imens succes de public si de presa. A realizat un record de spectatori in intreaga lume, chiar si dincolo de „cortina de fier”. Pot spune ca a fost cel mai vandut si mai de succes film exportat in deceniul opt.

Actiune a filmului se petrece in 45-46, cand Romania era inca sub ocupatia trupelor sovietice si se indrepta spre dictatura comunista. Am trait acele vremuri si mi-a fost usor sa le reconstitui, cu toata fidelitatea.

Actualul montaj nu a suferit nici o modificare, chiar daca atunci am fost obligat sa introduc unele scene, la cererea cenzurii comuniste.

Dedic acest film unchiului meu, Gheorghe Cambrea, care in anii 50 a trecut prin cele mai dure inchisori comuniste (Gherla, Fagaras). Fusese condamnat la 25 de ani de temnita pentru ca arestase la o manifestatie de 1 mai pe comunistul Constantin David. Acesta din urma era informatorul politiei si arestarea o solicitase chiar el. Putea fi spus acest lucru la proces, in fata judecatorilor comunisti?

 

Skip to top 

Copyright © 2010 - 2021 Sergiu Nicolaescu | Nomenius trademarks' guardian