Film: Dacii – 1967

Distributie:
Amza Pellea, Marie-Jose Nat, Pierre Brice, Emil Botta, Gyorgy Kovacs, Georges Marchal, Geo Barton, Sptimiu Sever, Mircea Albulescu, Nicolae Secareanu, Vasile Cosma, Alexandru Herescu, Sergiu Nicolaescu

Detalii:
Scenariu: Titus Popovici
Regia: Sergiu Nicolaescu
Imaginea: Costache Ciubotaru
Muzica: Theodor Grigoriu
Coloana sonora: Anusavan Salamanian
Decoruri: Liviu Popa, Viorel Ghenea
Costume: Hortensia Georgescu
Montaj: Iolanda Mantulescu

1963. Buftea. Cornea, directorul studioului, intelectual si politruc de profesie, ma intreaba: „Ati dori sa faceti un film de fictiune, aveti o preferinta?” Am raspuns destul de timid: ”Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi – Camil Petrescu”. Era un roman care ma impresionase: razboi, dragoste, gelozie….”Camil Petrescu? Buna idee, dar de ce nu faci Patul lui Procust?” Intelegand ca imi pierdeam vremea, i-am raspuns: „Pentru ca nu cred ca un astfel de film se poate face astazi in Romania.” „Poate un film istoric….”, am indraznit eu. „Cam la ce te-ai gandit?” „Sa zicem Stefan cel Mare.” „Imposibil! Il face Mircea Dragan.” „Atunci Mihai Viteazul…” „Imposibil, il face Mihnea Gheorghiu.”, a venit prompt raspunsul. „Traian si Decebal?” Tovarasul consulta o hartie pe care avea planurile urmatoarelor patru cincinale. „Imposibil, il face Mircea Dragan in 1985.” „Atunci Dacii”, am incheiat eu. Incurcatura. Dacii nu erau pe lista „cincinalurilor”.
1965. Paris. Henry Deutschmeister, unul dintre cei mai importanti producatori din Franta, evreu roman nascut la Braila, mare si adevarat patriot, ma intreaba: „Vrei sa faci un film de fictiune, domnule Nicolaescu?” „Da. Un film in costume, Dacii.” „De acord”, a raspuns sec…si am facut filmul, o coproductie romano-franceza cu actorii Pierre Brice, Georges Marchal, Marie Jose Nat.
In curand se vor implini 40 de ani de la premiera filmului…debutul meu…care a fost totodata si cel mai mare succes de public din Romania, prima manifestare publica de patriotism romanesc, indraznesc sa spun. Doi ani mai tarziu, in 1967, I.Gh.Maurer imi marturisea ca succesul de public al filmului l-a convins pe Gheorghiu Dej si pe el ca ”ceva” se poate schimba in politica Romaniei.
Sunt foarte mandru ca prin debutul meu am redeschis drumul nationalismului romanesc.

 

Skip to top 

Copyright © 2010 - 2021 Sergiu Nicolaescu | Nomenius trademarks' guardian